Ons verhaal

ZernikeZwam stimuleert bewustzijn over afval. Op koffiedik van de campus kweken we oesterzwammen.

Op naar een zero waste campus!

Een zero waste Hanzehogeschool, dat heeft de Hanze Green Quest als doel gesteld. Daarom is er gekeken naar de reststromen van de Hanzehogeschool. Met alle docenten, medewerkers en studenten zit de Hanzehogeschool niet verlegen om koffiedik. Normaalgesproken wordt dit weggegooid en dat is zonde. Koffiedik is namelijk een goede voedingsbodem voor oesterzwammen. Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), Westerzwam en de Hanzehogeschool hebben daarom in 2017 de handen in een geslagen. Oude zeecontainers zijn naar de campus gebracht en hebben een tweede leven gekregen. Hierin worden oesterzwammen gekweekt. Zo is het innovatieproject ZernikeZwam ontstaan.

Koffiedik als voedingsbodem

Koffiedik is een goede voedingsbodem voor de oesterzwammen. Je hebt namelijk alleen maar vers koffiedik en een beetje broed nodig. De oesterzwammen groeien hierna vanzelf. Normaalgesproken belandt koffiedik bij het restafval, maar op deze manier krijgt het een tweede leven. Het Hanze-koffieprut wordt daarom ingezameld en is grondstof voor een kleinschalige oesterzwammenkwekerij op de campus. 

Waarom oesterzwammen?

Oesterzwammen zijn de gezonde keuze. De gekweekte zwammen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn ze rijk aan vezels, B-vitaminen. De oesterzwam zorgt voor een bite en bijzondere umami­ smaak dat kan worden beschreven als hartig, zonder dat er zout aan is toegevoegd.

Doen is het nieuwe denken.

ZernikeZwam stimuleert bewustzijn over afval. Studenten werken mee aan dit innovatieproject. ZernikeZwam biedt een concrete praktijkcontext

- een fieldLAB - om een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

De voedselketen lokaal sluiten

Met een elektrische fiets wordt het Hanze-koffieprut opgehaald. De oesterzwammen die hierop groeien, worden weer lokaal verkocht. Zo laten we zien hoe je een kringloop lokaal kan sluiten, CO2-uitstoot kan terugdringen en hoe je waarde kan toevoegen aan afval- en reststromen.

Wees deel van de oplossing, word aanrechtagrariër

Al +400 nieuwe aanrechtagrariërs gingen je voor: Kweek thuis oesterzwammen op eigen koffiedik met de GROW-kit! Zo werken we samen aan een betere wereld. 

ZernikeZwam powered by: