‘ZernikeZwam krijgt een meerwaarde door de hele supply chain zo duurzaam mogelijk te maken’




Naam: Robin Streuper

Studie: Facility Management

Opleidingsinstituut: Hanzehogeschool

Robin Streuper heeft in 2019 de supply chain van ZernikeZwam geanalyseerd. 

"Ik heb de supply chain binnen het project Zernikezwam geanalyseerd. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het allerminst. Van de ingrediënten tot de afzetkanalen: ik heb precies in kaart gebracht wat er nodig is om de Zernikezwam te produceren. Vervolgens heb ik gekeken hoe we dit kunnen opschalen en wat daarvan de kosten zijn. Op dit moment produceren we ruim 100 kilo in twee maanden. Dat is te weinig om economisch rendabel te zijn. Vandaar dat we de kwekerij graag willen opschalen. Daarvoor heb ik exact berekend hoeveel ruimte er nodig is, maar bijvoorbeeld ook hoeveel koffiedik we nodig hebben. Het voordeel is dat we met tienduizenden koffiedrinkende Hanze-studenten in ieder geval niet verlegen zitten om koffiedik! 

Waar collega-studenten Hilly Lautenbach en Jari Lemmen aan de slag gingen met het ontwikkelen van nieuwe producten, heb ik me bezig gehouden met het overall plaatje. Wat moeten we inkopen, wat kost dat, waar kunnen we de producten afzetten en wat levert dat op? Dat is de kracht van NICE: die multidisciplinaire samenwerking. Er is heel veel kennis aanwezig, omdat je met zo veel verschillende studenten samenwerkt. Als je iets niet weet, is er altijd wel iemand die het antwoord heeft. Hoe verschillend we ook zijn, we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: onze passie voor duurzaamheid en circulariteit omzetten in producten en plannen voor de toekomst."